Gołąbki w kiszonych liściach kapusty Władysława Gryki ze wsi Suszczy Borek w gminie Narewka

22 marca 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaGołąbki w kiszonych liściach kapusty Władysława Gryki ze wsi Suszczy Borek w gminie Narewka | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Gołąbki w kiszonych liściach kapusty - przepis Władysława Gryki ze wsi Suszczy Borek w gminie Narewka.

Składniki na gołąbki postne:

kiszona główka kapusty
szklanka kaszy gryczanej
szklanka ryżu
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól
3 marchewki
3 pietruszki
seler
3 cebule
korzeń chrzanu
suszone grzyby

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler ucieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni i mieszamy z ugotowanym ryżem i kaszą. Do smaku dajemy suszone grzyby oraz sól i pieprz. Do takiego farszu można też dodać zmielone mięso w przypadku gołąbków mięsnych.

Farsz zawijamy w liście kapusty i ściśle układamy w brytfannie. Między gołąbki wkładamy paseczki chrzanu, ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy wodą i dusimy w piekarniku około 4 godzin w temperaturze około 100°C. (rr/wsz)


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok